Guide til udskiftning af hjul

Det er ikke så svært at udskifte hjulene på bilen. Du kan selv gøre det hjemme i garagen, hvis du har en halv time, en sund ryg og de nødvendige værktøjer. Det er ikke en opgave som kræver teknisk snilde, hvis man blot følger vores vejledning. Alle vores gør-det-selv guides er dog på eget ansvar og hensigten fra Multi car service’s side er at give vejledning og inspiration.

  1. Bilen placeres på fast og plant underlag, da andet vil være sikkerhedsmæssigt risikabelt.
  2. Find løftepunkterne som findes omkring vangen. De er som regel markeret med en pil og indikerer at disse punkter er forstærkede og derfor beregnet til at løfte på. Alternativt kan du kigge i bilens instruktionsbog.
  3. Sørg for at du har de rigtige værktøjer; donkraft, hjulnøgle, eventuelt den korrekte størrelse top, momentnøgle og dæktryksmåler.
  4. Kontrollér at dækkene opfylder lovens krav. Det vil sige at der ikke må være beskadigelser på dæk og fælg og mønsterdybde på minimum 1,6 mm. Desuden er det forbudt at køre med forskellige typer dæk. Alle 4 dæk skal enten være sommerdæk, helårsdæk eller vinterdæk.
guide til gør det selv hjulskift

Hvordan bruger man donkraften?

Vi vil gøre opmærksom på, at den donkraft som medfølger bilen oftest kun er til brug i nødstilfælde, hvis du f.eks. punkterer under kørsel. Hvis man er gør-det-selv typen, der udskifter hjulene to gange om året, kan man med fordel købe en lille værkstedsdonkraft. Den vil være mere robust og let betjent. Det kan dog også lade sig gøre, med den donkraft som medfølger bilen.

Først og fremmest skal man sikre sig, at bilen er i gear og nøglen tages ud af tændingslåsen. Det er også vigtigt at parkeringsbremsen aktiveres – hvad enten den er mekanisk eller elektrisk. Det er en vigtig sikkerhedsfaktor at bilen og donkraften er sikret imod udskridning eller glidning.

Man må kun bruge donkraften på de forstærkede løftepunkter. I modsat fald er der stor sandsynlighed for at man bukker paneler og andre dele på bilen.

Det er en god idé, at løsne hjulboltene mens alle 4 hjul stadig står på vejen. Det vil være nemmere at styre, når der er fuld vægt og balance på.

løfte bilen med donkraft
et løst hjul der står op ad væggen

Gode råd til hjulskift generelt

Du kan som sagt sagtens skifte hjul selv. Inden du monterer de andre hjul på bilen, er det en god idé at sikre sig, at fælgens monteringsflade, hjulnav, møtrikker, bolte er fri for snavs og rust. Man kan med fordel også smøre kobberfedt på hjulnavets kant og boltenes gevind. Det vil gøre dit næste hjulskift meget nemmere. Der er mange, som bruger WD40 til formålet, men det vil vi ikke anbefale da den kun har en kortvarig effekt.

Når du monterer de nye møtrikker eller bolte, så husk at kryds spænde i rækkefølgen 1-3-2-4 eller 1-3-5-2-4 hhv. ved 4 huls og 5 huls fælge. Denne metode minimerer risikoen for at fælgen sidder skævt på hjulnav og dermed giver rystelser. I værste fald kan møtrikker eller bolte løsne sig under kørsel fordi der ikke er balance i hjulene. Husk derfor altid at kryds spænde.

Tjek bilens instruktionsbog for hvor meget man skal spænde boltene. På personbiler er det som regel mellem 110 – 130 Nm (newton meter) og varebiler op til 200 Nm. Derudover kan dæktryk også variere meget afhængig af bil, dæktype osv. Det varierer fra bilmodel til bilmodel. Husk derfor at kontrollere hver gang, da du selv er ansvarlig for udførslen.

MultiCar firma logo

Skift hjul selv eller få hjælp til det – vi er også til rådighed

Multi Car Service hjælper dig gerne på vej, uanset om du selv vil udføre det, eller vil have fuld assistance. Vi hjælper gerne med hjulskift, dækskift, afbalancering og lapning af dit dæk til skarpe priser på adressen Hobrovej 365 Randers NV.

Mange af vores lokale kunder vælger at få os til at udskifte hjulene. Vi har alt det professionelle udstyr og lift til formålet. Det tager cirka 10-15 minutter og prisen starter fra kun 200 kr. Det er billigt og du slipper for besværet. Se mere her.