Ønsker du selv at skifte olie på bilen?

Det er ikke helt ligetil at skifte olie på bilen, men det kan lade sig gøre hvis man har interessen og værktøjet. Her vil vi guide dig og komme med gode råd til olieskift, så det foregår så smertefrit som muligt. Husk at du bærer ansvaret selv.

Det er en stor fordel, at det bliver udført på en lift hvor du frit kan arbejde under bilen. Det kan lade sig gøre med donkraft, men det er ikke vores anbefaling, da det kræver plads af hensyn til afmontere oliefilter og aftappe olien – samt sikkerheden ikke er i top på denne måde. På foto til højre kan du se, hvordan det kan lade sig gøre ved hjælp af en donkraft. Det kan dog være noget mere besværligt, hvis der er monteret en bundplade til afdækning af motor og bundkar. Disse skal afmonteres først, før vi kan arbejde videre.

udskiftning af motorolie hjemme i garagen

Trin-for-trin guide til olieskift

  • Sørg for at bilen står sikkert og sikkerheden er i orden.
  • Afmontér eventuelle bundplader og afdækninger.
  • Aftap den gamle motorolie ved at løse bundproppen som sidder på bundkarret.
  • Afmontér oliefilter, hvad enten det er et “inside” eller “outside” oliefilter” – og montér det nye filter på med det samme. Vær meget opmærksom på eventuelle pakninger og o-ringe.
  • Herefter sikrer vi os, at den bundproppen er tilstrækkeligt fastspændt.
  • Så er det tid til at hælde ny motorolie på motoren oppefra påfyldnings stedet. Tjek bilens instruktionsbog eller en pålidelig webkatalog for at se viskositet og mængde. 
  • Start herefter bilen og lad den køre i tomgang i ca 15 sekunder. Kontrollér at mængden er mellem minimum og maksimum på indikatoren (gerne så tæt på maksimum som muligt). 
  • Kontrollér for lækager og øvrige forhold.
castrol motorolie
der bliver hældt motorolie i motoren

Gode råd til olieskift

Motorens olie bør udskiftes for hver 15000 – 25000 km afhængig af bilmodel og kørebehov. Olien smører de indvendige bevægelige komponenter i motoren, samt sørger for nedkøling ved høje belastninger. Det er essentielt, at motorolien ikke er slidt så vi opnår ovennævnte beskyttelse i motoren. 

Det er heller ikke lige meget, hvilken type olie og hvor meget olie vi hælder på motoren. Husk derfor altid at følge bilfabrikantens anvisninger. Ligeledes husker vi ALTID at udskifte oliefilter, som filtrerer urenheder i at gå videre i motorens bevægelige dele. 

En motor reparation eller udskiftning kan blive til en dyr affære, hvorfor du bør tænke dig godt om. Både af hensyn til om det er en opgave for dig, og hvilken type motorolie du skal bruge. Har du en mekaniker i familien, eller en kammerat med teknisk snilde? Så kan det sagtens lade sig gøre. Vi har dog ofte oplevet, at der enten er blevet brugt forkert type olie eller der er lækage.

Spørgsmål til olieservice eller brug for at vi udfører det for dig? Kontakt os på tlf. 35111267 eller mail info@multicarservice.dk