En fjeder bestemmer stabiliteten og højden i undervognen. Den sidder monteret på fjederbenet og kan fås i flere styrker og højder. Det anbefales ikke at udskifte bilens originale fjedre ud med ‘sportsfjedre’, da det oftest vil koste på komforten samt belaste de øvrige undervogns- bærende dele.

Fjederen kan med tiden ruste, og sidste ende knække. Den er meget udsat for fugt, snavs og forskellige belastninger under kørsel. Det anbefales at kontrollere denne jævnligt for synlige rust og skader. Hvis den knækker langt nok nede, er det ikke altid lige nemt at opdage et eventuelt brud.

Hvad sker der så hvis en fjeder knækker? Det vil gå udover køreegenskaberne, fordi affjedringen kommer i ubalance. Køretøjet falder ikke fra hinanden, selvom det kan lyde voldsomt, men man kan være uheldig at en skarp kant rører eksempelvis dækket, og der opstår følgeskader. 

Husk at få kontrolleret dine fjedre ved hver eftersyn, og gerne oftere hjemme i garagen.

Hvordan udskifter man en fjeder?

Der skal bruges special værktøj til udskiftning af fjederen. På billedet ser vi en fjederpresser, som er en kraftig, professionel værktøj til formålet. Man kan også købe billigere udgaver, som fungerer udmærket, men man skal være forsigtig under betjening. I værste fald kan fjederen smutte ud, hvis det ikke udføres korrekt.

Husk, at det kun er muligt at udskifte fjederen, når vi har fjederbenet løs. Tårnlejet skal skrues ud, efter vi har presset fjederen sammen.

Har du brug for assistance til opgaven? Multi Car Service tilbyder en fair arbejdsløn, og kan hjælpe dig hurtigst muligt.